Leen Beuker
Leen BeukerVoorzitter
Ruim 10 jaar leef ik met een mobiele beperking vanwege polyneuropathie. De laatste twee jaar zet ik mij in voor de Stichting Culemborg Toegankelijk, waarvan ik inmiddels voorzitter ben. In deze rol zet ik mij in om met de andere projectleden samen de toegankelijkheid in de gemeente te verbeteren. De prioriteiten liggen voor ons bij het scannen van winkels op toegankelijkheid en het bevorderen van de toiletfaciliteiten in de gemeente. In verband met de komende gemeenteraadsverkiezingen richten wij ons ook op het stimuleren van de fracties om het VN-verdrag Handicap op te nemen in de partijprogramma's. Ook richten wij ons daarmee op het bestuur van de gemeente.
Jolanda van Dongen
Jolanda van DongenSecretaris
Ik ben Jolanda van Dongen-Verlangen, geboren in Culemborg in 1961. Ik ben op mijn 20e bij mijn grote liefde gaan wonen In Kaatsheuvel. Bij iedereen wel bekent door de Efteling, waar ik dan ook veel ben geweest toen mijn kinderen klein waren. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, volgens het spreekwoord en ik ben in 2000 met mijn gezin in weer Culemborg komen wonen…. Een aantal hele goede jaren gehad en een mooie baan opgebouwd als supervisor bij de klantenservice van een verzekeringsmaatschappij. Tot het noodlot toesloeg en ik ziek werd… na vele onderzoeken en anderhalf jaar verder kon mijn neuroloog het me vertellen. Het was een heel moeilijk woord maar het kwam erop neer dat ik longkanker had met als gevolg ontstekingen in mijn hoofd die epilepsie veroorzaakten en de aansturing naar mijn benen belemmerde. Dus lopen is moeilijk en de trap op gaat niet. Inmiddels verhuist naar een levensloopbestendige woning. Je zult me af en toe voorbij zien komen op mijn scootmobiel als ik op bezoek ga bij familie of vrienden. Door een medewerker van Elk ben ik in contact gekomen met de andere leden van Culemborg Toegankelijk. Toen ik hoorde wat het doel is, was ik direct enthousiast. Eindelijk kon ik iets doen aan de problemen waar ik zelf tegen aanliep als het gaat over toegankelijkheid. Ik hoop dan ook dat ik mijn steentje kan bijdragen aan deze fijne club met enthousiaste mensen.
Theo Eerkens
Theo EerkensPenningmeester
Mijn naam is Theo Eerkens. Geboren in Amsterdam in 1953. Tijdens een sportief, sociaal en hardwerkend leven heb ik op 27 mei 2010 een beroerte gehad en ben sindsdien rolstoel gebonden, zoals men in de volksmond zegt “linkszijdig verlamd”. Sinds de rolstoel heb ik letterlijk en figuurlijk een ander zicht op de wereld en mijn omgeving. Om eerlijk te zeggen had ik in mijn vorige leven totaal géén idee van de problematieken van mensen met een beperking. Omdat ik met vele anderen hier in Culemborg tegen obstakels “aan loop”, ben ik in 2018 in contact gekomen met Henk Witte. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn tot een initiatief gekomen die we “Culemborg Toegankelijk” hebben genoemd. We zijn aan het werven gegaan omdat we de kar niet met z’n tweeën konden trekken. (Henk heeft inmiddels af moeten haken i.v.m. zijn ziekte en we hebben inmiddels een nieuw compleet bestuur.) En zie hier, inmiddels zijn we een stichting. Het doel van onze stichting is o.a. het BEWUST maken van de maatschappij zodat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen voor een inclusieve samenleving. Als de samenleving, de maatschappij, in de breedste zin van het woord, zich meer bewust zou zijn van z’n eigen doen en laten, zouden wij deze stichting niet nodig hebben. Mijn missie is de samenleving bewust maken dat inclusie begint bij jezelf.